Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 1988 yılında kurulmuş ve aynı yıl FTR uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmıştır. İlk Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Önder Kayhan'dan sonra 2003-2012 yılları arasında Prof. Dr. Gülseren Akyüz, 2012-2021 yılları arasında Prof. Dr. Hakan Gündüz bu görevi yürütmüş, Kasım 2021'de Prof. Dr. Tuncay Duruöz bu göreve gelmiştir.
Marmara Üniversitesi Hastanesi Eylül 2010'a kadar Altunizade'de bulunan binalarında hizmet vermiş, bu tarihten itibaren Pendik'te bulunan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşınmıştır. Kliniğimiz Haziran 2022’den itibaren Başıbüyük yerleşkemizde bulunnan Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesinde de hem yataklı klinik hem de poliklinik hizmetleri vermeye başlamıştır.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Marmara Üniversitesi, Prof. Dr. Asaf Ataseven Ek Hizmet Binası
Anabilim dalında halen 4’ü profesör, 6’sı doçent olmak üzere 10 öğretim üyesi ile 7 Algoloji Yan Dal, 1 Romatoloji Yan Dal ve 40 FTR uzmanlık öğrencisi bulunmaktadır. Hastanede Sağlık Bakanlığı kadrosunda 2 uzman hekim görev yapmaktadır.
FTR Anabilim Dalı bünyesinde 3 bilim dalı bulunmaktadır. Bunlar, Spor Hekimliği Bilim Dalı, Ocak 2012'de kurulan Algoloji Bilim Dalı ve Ağustos 2015'de kurulan Romatoloji Bilim Dalı'dır.
Bugüne kadar kliniğimiz toplamda 65 FTR uzmanı, 13 Algoloji yan dal uzmanı ve 8 Romatoloji yan dal uzmanı mezun etmiştir.
Anabilim Dalımızın, 2000 yılından itibaren M. Ü. Göztepe Kampüsü'nde hizmet ve eğitim vermekte olan Protez ve Ortez Birimi de Mayıs 2015 tarihinden itibaren Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Anabilim Dalımızda tıpta uzmanlık eğitimi 2007 yılında Türkiye FTR Yeterlik Kurulu tarafından akredite edilmiş, Şubat 2020'de bu akreditasyon yeniden yapılmıştır. 2009 yılında Avrupa Tıp Uzmanları Birliği FTR Kısmı (UEMS PR&M Section) tarafından akredite edilen anabilim dalımız, Eylül 2014'de ve Aralık 2019'da iki kez re-akredite edilmiştir.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniğimiz hem hizmet hem bilimsel çalışmalar açısından Nörolojik Rehabilitasyon, Pediatrik Rehabilitasyon, Romatoloji, Algoloji, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon, Kanser Rehabilitasyonu ve Lenfödem Rehabilitasyonu, Elektrofizyoloji ve EMG alanında çalışmakta olup, şu an Türkiye’de hizmet veren çok yönlü kliniklerden biridir. Tüm bu başlıklarda, uluslararası dergilerde yüksek etki faktörlü yayınlar yapılmış olup kliniğimizden yayınlanmış toplamda 500’e yakın uluslararası yayın bulunmaktadır.
Bu sayfa Physical Therapy and Rehabilitation tarafından en son 02.03.2025 13:37:50 tarihinde güncellenmiştir.